Ingen faller utenfor samfunnet. Vi ER samfunnet. Både "oss" og "de"

Ingen faller utenfor samfunnet. Vi ER samfunnet. Både "oss" og "de"

Jeg hadde tenkt å skrive om utenforskap og alt som faller inn under denne nye betegnelsen, men under prosessen med å skrive virket ordet mer og mer feil for meg. Jeg leser nå også om innenforskap som skal være en inkluderingsdugnad for mennesker som har falt utenfor, men det blir også feil for meg, da det like fullt definerer at noen skal stå på utsiden. Nå lurer du kanskje på hva jeg mener, og det skal jeg selvfølgelig utdype.

Read More

De tok fra meg mye, men jeg vinner det tilbake.

De tok fra meg mye, men jeg vinner det tilbake.

Nina Karlsen er 24 år og deltaker på Motor med mening. Nina beskriver det å aldri gi opp veldig inspirerende. Hun skriver Jeg tror vonde hendelser vil skje men noe fantastisk kommer med tiden. Noen nå vente lengre enn andre. Men det som gjelder er å stå på og ikke gi opp.  Alle har drømmer, Noen større enn andre men alle drømmer er like mye verdt. Ingen over ingen under. Ha tro på din drøm og med tiden som kommer så vil den oppfylles. Gi aldri opp.

Read More

Møt våre investorer.

Møt våre investorer.

Jeg ser via sosiale medier og henvendelser at det er oppstått en tanke om at Fra offer til kriger er meg, Linda Øye alene. Jeg ønsker derfor å presentere resten av Fra offer til kriger. Denne gangen investorene.

Jeg må ta dere tilbake til slutten på 2016. Jeg var da alene på teamet, med en kursholder ansatt på timer. Da jeg fikk regnskapstallene innså jeg at jeg har skapt en bedrift. Jeg så at jeg har utviklet en metode som funker for å hjelpe mennesker til å nå sine drømmer og mål.

Read More

Det er typisk norsk å godta.

Det er typisk norsk å godta.

«Det er typisk norsk å være god» sa Gro Harlem Brundtland da hun var statsminister. Jeg ønsker at neste års nyttårstale sier: «Det er typisk norsk å godta at mennesker er ulike. Det er typisk norsk å fremelske annerledeshet. Det er nettopp det som gir Norge alle de flotte nyansene som gjør at alle kan være seg selv.»

Read More

Vil vi noen gang få en psykiatri som behandler oss kun for det vi feiler?

Vil vi noen gang få en psykiatri som behandler oss kun for det vi feiler?

I sommer var jeg på sykebesøk i Stavanger og jeg så at de hadde skrevet «Psykisk Helse» over hovedinngangen. Jeg mener dette er en fallitterklæring og en bekreftelse på at psykiatrien ikke lengre er en spesialisttjeneste. Dette skiltet burde stå på vei ut av sykehuset. Psykisk helse er ikke sykt. På somatiske sykehus står det ortopedisk osv. Å skrive «Psykisk helse» i stedet for psykiatri er som å skrive «Gymsal» i stedet for ortopedisk.

Read More

Håp! Et underlig fenomen.

Håp! Et underlig fenomen.

Gjesteblogger Mona Gundelach Mikkelsen er Masterstudent i rus og psykisk helsearbeid ved UiS. Hun skriver om Håp: Håp er noe man ser i øynene til folk, håp kan gjemme seg i et smil, ligge i ansiktet som lysner når det blir snakk om et spesielt tema. Håp kan vokse frem i forventninger og drømmer, i medmennesker og i muligheter. En liten gnist av håp som skinner i et evinnelig mørke. Et håp om en bedre fremtid. Utenforskap fører til håpløshet. Det gjør oss ensomme, usikre og små. Vi har behov for å bety noe for noen andre, få lov til å bidra, bli tatt vare på og føle oss sett

Read More

Trenger vi VIRKELIG egne sykehus til tankene og følelsene våre?

Trenger vi VIRKELIG egne sykehus til tankene og følelsene våre?

Jeg undrer meg på hvorfor vi ikke kan ha psykiatriske avdelinger på sykehuset, like naturlig som ortopedisk, hjerteavdeling, mage- tarm osv? Å havne på sykehus er heldigvis ikke forbundet med skam og tabu. Det samme gjelder dessverre ikke psykiatrisk sykehus. Dette er fortsatt for mange forbundet med både skam og tabu. Ved å innlemme avdeling psykiatri ville endret på dette. «En dør inn» til «Pasientens helsetjeneste» som helseminister Bent Høie løfter høyt. Han har et særlig fokus på å bedre tjenester for psykiatri og rusfeltet. Hvorfor trenger vi da egne sykehus når tankene og følelsene våre blir syke?

Read More

Møt Drømmefangere som skaper virkelighet.

Møt Drømmefangere som skaper virkelighet.

Marit Songe Parmann er Drømmefanger sammen med sin ektemann Kalle. Fra i år 2018 har de bestemt at de vil bidra med 30.000,- i de neste 3 årene til Drømmefangerfondet. (Dere kan lese mer om Drømmefangerfondet på slutten av dette innlegget)

Grûnder bak Fra offer til kriger, Linda Øye og Marit Songe Parmann sine veier krysset hverandre i 2017. Her er deres historier hvordan de tenkte og jobbet fra hvert sitt ståsted, og fra hver sin bakgrunn og hvordan dette ble starten på et samarbeid:  

Read More

Angst er fantastisk!

Angst er fantastisk!

Jeg begynte å tenke på angsten som en venn, som ville meg vel. Den ville advare meg mot farer. Problemet var at fornuften min var blitt klokere enn angsten. Fornuften min visste at postkassen var ikke farlig, men angsten var livredd. Jeg måtte rett og slett lære opp angsten slik at vi kunne få et godt samarbeid.Dette ble starten på en lang prosess. Angsten min startet på sin voksenopplæring.

Read More

3 år etter endt (og endret) kurs er jeg både utdannet og i jobb!

3 år etter endt (og endret) kurs er jeg både utdannet og i jobb!

Cathrine Karlsson Var deltaker på første kurset. Etter at hun leste blogginnlegget sitt fra den gang ønsket hun å skrive en oppfølger. Livet hadde endret seg veldig siden da. Hun skriver: Dette oppfølgerinnlegget for å gi andre mennesker som sliter med sin psykiske helse, håp om at ting kan ordne seg, og at man kan få det bra igjen. Det jeg mener er viktig i denne bedringsprosessen er å ta makten og ansvaret tilbake. Finne seg selv og gå den veien man ønsker i livet.

Read More

Hva om barnet DITT blir den frykta narkomane eller syke?

Hva om barnet DITT blir den frykta narkomane eller syke?

Mange hyller Petter uteligger seriene som sendes på TV2 og mange digger Per Fuggeli når han snakker om å bry seg om «flokken sin». Når denne saken blir omtalt med lenker tilbake til bekymringer fra 2014, og vi kan lese at: «Naboene har sendt inn bekymringer for hvilke konsekvenser planen vil ha for nærmiljøet og hva det vil bety at boliger for personer med rus- og psykiske problemer ligger så nær skole og barnehage.»Når det var flykningekrise snakket man varmt om å hjelpe folk der de er, men når det er mennesker i vårt nærmiljø ønsker man dem lengst mulig bort fra andre mennesker. Er ikke det et paradoks?

Read More

Når blir egentlig erfaringer godtatt som kompetanse?

Når blir egentlig erfaringer godtatt som kompetanse?

Jessica Ryan skriver: Hvordan er det meningen at man skal kunne bygge et verdifullt liv i et samfunn hvor man er stemplet som verdiløs på bakgrunn av psykiske lidelser? Vel, i første omgang må man nekte å godta stempelet som samfunnet setter på en, men da må man ha en viss følelse av egenverdi. En av de viktigste måtene man kan opparbeide seg en form for egenverdi, et godt selvbilde og ikke minst en identitet er gjennom å ha en jobb som man elsker, og som man er stolt av. Hvordan er det meningen man skal få dette når man ikke får sjanse på jobbmarkedet med mindre man velger å jobbe gratis? Hadde DU likt å gjøre det?

Read More

La vær med å sykeliggjøre livet!

La vær med å sykeliggjøre livet!

Linda Øye skriver: Jeg hører om at barneidrett ikke skal dreie seg om vinnere, og noen lag kan ikke vinne med mer enn x antall mål. Vår generasjon tror at dette bidrar til å unngå å skape vinnere og tapere. Like fullt er kaller vi neste generasjon for «Generasjon prestasjon». Det er vel det klareste tegnet på at vi er på avveie med denne tenkningen? Vi snakker om fraværsgrenser, nasjonale prøver og kunnskapsnorge.

Read More

Kjære fortid, jeg går videre nå.

Kjære fortid, jeg går videre nå.

Jeg har mange ganger tenkt tanken:

«Når er jeg egentlig ferdig med fortia?». 

Jeg lever et normalt liv. Jeg går på jobb, betaler regninger, vasker huset og lager middag. Jeg legger meg hver kveld og tenker: «i morgen er dagen jeg endrer alle mine dårlige vaner», bare for å finne ut morgenen etterpå at jeg overhode ikke skal endre noen ting fordi jeg heller vil sove ett kvarter til. Jeg har venner og familie som jeg tilbringer tid sammen med, og når ingen ser på, spiser jeg en ekstra porsjon med is. Som sagt, jeg lever et helt vanlig liv. 

Read More

Jeg har vært på toppmøte med statsministeren og helseministeren

Jeg har vært på toppmøte med statsministeren og helseministeren

Jeg våknet litt før vekkeklokken skulle ringe til en sms fra SAS som fortalte meg at mitt fly var kansellert og jeg var booket over til et senere fly. PANIKK!! Men kun et lite øyeblikk, da å være katastrofetenker har sine fordeler. Jeg er forberedt på slike ting. Alltid. Jeg ringte SAS og sa som sant er: «Jeg kommer sikkert aldri til å si dette igjen, men kan dere booke meg over til et tidligere fly, for jeg har faktisk et møte med selveste Statsministeren som jeg mister dersom det ikke lar seg gjøre.» 

Vi hadde gode diskusjoner ved vårt bord. Jeg er så glad for at flere løftet ting som jeg er enig i, i tillegg som jeg fikk gehør for noen av mine tanker. Noe av det jeg synes er viktig for kvaliteten i psykisk helse er:

Read More

Nå vet at jeg er noen! ...Fordi livet forandrer seg...

Nå vet at jeg er noen! ...Fordi livet forandrer seg...

Gjesteblogger Linn Cathrin Pettersen skriver: I 2009 ble livene våre snudd på hode, da mamma fikk kreft. Vi fikk beskjeden i mars og sto alle tre som spørsmålstegn den ene måneden vi fikk sammen med henne etter det. Vi lurte alle tre på hvordan videre nå skulle bli. Vi sto maktesløse til mammas sykdomsforløp. Vår kjæreste godeste mamma hadde fått kreft, og der sto vi å skulle ta farvel. En situasjon ingen av oss var klar for. Etter dette ble veiene våre mer delt. Til tross for at vi var søstre så måtte vi igjennom det å miste mamma på hver vår måte.

Read More

Å leve med to hukommelser -i utakt.

Å leve med to hukommelser -i utakt.

Gjesteblogger Hanne Line Wærness skriver: Tenk deg at minner er fortrengt i over 30 år. Tenk deg at dette er sterke minner om traumer i tidlig barndom. Og så dukker de plutselig opp og påberoper seg en plass i hukommelsen din. Det er ikke bare-bare å slippe dem til sånn helt uten videre. Det kan bli litt utakt av sånt.

Har du opplevd å møte deg selv i døra? At du opplever noe som gjør at du tenker "dette har jeg opplevd før"? Som et slags deja vu?

Read More

Nå er livet her! Jeg vil være med!

Nå er livet her! Jeg vil være med!

Gjesteblogger denne gangen er Tone Winnem. Av og til får jeg tilbakemeldinger som rører. Dette er hennes: Utrolig hva man får til etter man bestemte seg for å være en kriger! Mye har skjedd siden du holdt foredrag i Eidsvoll i fjor høst! Jeg har vist meg selv i ettertid at det går ann og ha psykiske utfordringer og leve et liv samtidig. Noe jeg trodde var umulig en periode. 
Nok en gang takk for at du vekket et håp i meg😊

Read More

Jeg har tatt tilbake kontrollen i eget liv!

Jeg har tatt tilbake kontrollen i eget liv!

Gjesteblogger denne gang er en av krigerne våre Elisabeth Otlo. Les hennes blogginnlegg om å ta tilbake kontrollen over livet sitt.

Det er rart å bli bedre. Litt som å våkne fra et langt mareritt som har vart i 3 år. Jeg nyter dagene uten angst og føler meg mer og mer som Elisabeth igjen. Jeg kan lese bøker igjen og jeg er med venner. Jeg gjør mange «normale» ting og det er godt. Jeg har fått høre at jeg stråler.

Read More